Bejelentés
Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Melyik termokamerát válasszam?

A hőképfelvételek készítése, azaz a termográfia rendkívül sokoldalú mérési eljárás. A korszerű hőkamerák számos előnyös tulajdonsága ellenére tudomásul kell venni azt a tényt, hogy univerzális – minden feladat ellátására képes - hőkamera már csak fizikai okoknál fogva sincs. Hogyan kell tehát a mérési feladatainknak megfelelő hőkamerát kiválasztanunk?

A modern hőkamerák kezelése hasonlít az elterjedt digitális videokamerákéhoz. Ez az egyszerűség viszont ne tévesszen meg senkit: a mérési szempontból helyes hőképfelvételek készítéséhez – többek között - elengedhetetlen a feladat igényeinek pontosan eleget tevő mérőeszköz (hőkamera). Szomorú tapasztalat, hogy a hőkamerák forgalmazói és a hőképfelvételeket készítő szolgáltatók nem ritkán súlyos szakmai hibákat vétenek a feladathoz alkalmazható hőkamerák kiválasztásával kapcsolatosan. Ezért a következőkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a hőkamera típusának feladatfüggő kiválasztásához. A nem megfelelő paraméterek alapján kiválasztott készülék ugyanis többnyire nemcsak kidobott pénz, hanem akár a mérések kivitelezhetetlenségét is okozhatja.

A kiválasztás lépései

1) Először is legyünk tisztában azzal, hogy a hőkamerák műszaki paraméterei és tulajdonságai mit jelentenek, milyen kihatással vannak a mérési eredményre, milyen fizikai korlátok adódnak belőlük.
2) Tisztázzuk, hogy a mérési feladatunkkal összhangban milyen minimális követelményeket kell a kiválasztandó eszköznek teljesítenie, milyen fizikai törvényszerűségeknek kell megfelelnie.
3) Határozzuk meg, hogy milyen minőségben és formában kell majd a mérési adatok kiértékelnünk.
4) Legvégül keressük meg mindazokat a hőkamerákat és kiértékelő szoftvereket, amelyek az előzőleg felállított követelményeknek biztosan megfelelnek (fontos, hogy nem szabad a mérési paraméterek, illetve a fizikai korlátok tekintetében kompromisszumot kötnünk, mivel ez könnyedén a mérés kiértékelhetetlenségéhez vezethet).

Ha több - mindenben megfelelő - eszközre találunk, a legkedvezőbb árút választhatjuk, vagy azt, amelyik nagyobb tudást vagy jobb minőséget nyújt ugyanazért az árért. Természetesen előnyös, ha olyan szállítótól, szolgáltatótól vásároljuk a kiválasztott eszközt, amely szakmailag felkészült, és alaposan átgondolt további tanácsokkal segíti a helyes eszközök kiválasztását.

A fenti felsorolás alapján világossá válik, hogy minden egyes termográfiai mérés más-más követelménye miatt szükséges a megfelelő termográfiai eszköz gondos kiválasztása. Sőt, olyan esetek is elképzelhetők, melyek specifikus igényeit csak kísérlettel lehetséges meghatározni. Kételyek esetén célszerű termográfiai szakember segítségét igénybe venni hőkameravásárlás előtt, nehogy az esetlegesen olcsóbbnak vélt beruházás attól legyen drága, hogy a beszerzett eszköz alkalmatlansága miatt kidobott pénz legyen.

Szívesen állok minden érdeklődő rendelkezésére szakmai tanácsadással.

Rahne Eric
termográfiai szakértő

További szakmai segítséget, valamint termográfiai termékekről és szolgáltatásakról részletes információkat a www.pim-kft.hu honlapon talál.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!